Onze orkesten

Muziekvereniging Concordia is een veelzijdige vereniging met twee orkesten: Het Middenorkest en het Harmonieorkest.

Of je nu houdt van filmmuziek of jazz, bij ons kun je je muzikale hart ophalen. We spelen allerlei stijlen en genres. Het maakt niet uit of je een beginner of een gevorderde bent, bij ons is er voor iedereen een plekje. We helpen elkaar om beter te worden. En het belangrijkste: we hebben veel plezier samen. In ons eigen Muziekhuis is het altijd gezellig, zowel tijdens de repetities als daarbuiten. We organiseren regelmatig leuke activiteiten voor onze leden.

Onze repetitie tijden

Loop gerust een keer binnen om te luisteren of om kennis te maken

Middenorkest:
Woensdagavond in ‘t Muziekhuis van 18:30 19.50 uur.

Harmonieorkest:
Woensdagavond in ‘t Muziekhuis van 20:00 – 22:15 uur.

Snel navigeren naar:

Leerlingen

Als je wilt beginnen met een instrument te bespelen, zal je eerst les moeten nemen bij een erkende muziekschool. Dat gebeurt meestal bij het Factorium. Deze muziekschool uit Tilburg heeft in Berkel-Enschot ook een locatie waar les gegeven wordt: ons eigen Muziekhuis. De lesgelden worden via de vereniging aan Factorium betaald. Daardoor kan er een korting gegeven worden.

De leerlingen krijgen elke week les van een gediplomeerde docent. De docent zorgt voor een goed en leuk leerplan, wat bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. De docent geeft huiswerk, zodat de leerling thuis een gericht repetitieschema kan volgen maar ook gewoon lekker muziek kan maken. Het is de bedoeling dat gewerkt wordt aan het behalen van het A-diploma. Hierna kan er ook nog worden gekozen om het B-, C-, en D-diploma te behalen.
Via de tentamens en rapporten van de muziekschool hebben we na een jaar al een goede kijk op je vorderingen en zul je na beoordeling van de dirigent(en), de stap mogen maken naar het Middenorkest. Zo leer je samen te spelen en tegelijkertijd ook te letten op de dirigent. Tevens leer je de muziektermen kennen die je kan gebruiken bij het orkest. Je hoeft nog niet het A-diploma te hebben gehaald. Het is wél afhankelijk van: muzikaliteit, technische vaardigheid, inzet en belangstelling.

Leerlingen mogen een instrument gratis van de muziekvereniging lenen. We verwachten dat het instrument met de grootste zorg behandeld wordt. De docent zal je leren hoe je bijvoorbeeld het instrument moet schoonhouden en opbergen. Gaat er iets stuk of moet er een algemene onderhoudsbeurt plaatsvinden, neem dan contact op met de commissie ‘Instrumentenbeheer’. We hopen dat je veel plezier zult beleven aan het muziek maken en dat je dagelijks even repeteert. Dat is niet alleen goed voor jezelf om verder te komen, maar ook goed voor het instrument.

Het Middenorkest

Het Middenorkest bestaat momenteel uit 32 muzikanten.
De muziekstukken die op de lessenaar staan variëren zowel qua stijl als moeilijkheid. De meeste muzikanten van het Middenorkest hebben hun A-diploma gehaald of zijn al zover gevorderd dat ze op dit niveau kunnen spelen.
Vaak zien we dat beginnende muzikanten die in het Middenorkest spelen, ook les nemen en zo proberen hun B-diploma te halen. Als je een B-diploma hebt gehaald kun je doorstromen naar het Harmonieorkest. Dit kan bijvoorbeeld door middel van voorspelen. Dat hoeft niet altijd in het begin van het nieuwe schooljaar te zijn. Voor doorstroming naar het Harmonieorkest wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het aantal personen die dat instrument al bespelen in het orkest. Ook wordt er gekeken naar het niveau van spelen en de leeftijd.

 

Het repertoire van het Middenorkest bestaat uit variërende werken, in de breedste zin van het woord. Ook volksmuziek, eigentijdse muziek, filmmuziek, oude muziek en kerstmuziek vallen hieronder. Muzikanten van het Middenorkest hebben zelf ook inspraak in de muziekkeuze. Om een beetje een indruk te geven kan je hieronder een overzicht vinden die momenteel op onze lessenaar staan: The Blues Factory – Jacob de Haan, Tribute to Amy Whinehause – Peter Kleine Schaars, Cassiopeia – Carlos Marques.

Het Middenorkest is een zelfstandige groep met een eigen planning qua concerten. Het orkest heeft concerten samen met het Harmonieorkest, maar ook met andere orkesten uit de buurt via uitwisselingsconcerten. Zo geven we het publiek een afwisselend programma met meerdere orkesten en is het voor de muzikanten ook leuk en leerzaam om naar elkaar te luisteren. Het Middenorkest repeteert op woensdagavond in ’t Muziekhuis van 18.30 uur – 19.50 uur. Er is een korte pauze om even iets anders te doen, wat te drinken en met elkaar te kletsen.
Ben je geïnteresseerd of wil je eens komen luisteren naar het orkest? Kom dan gerust eens binnenlopen tijdens onze repetitieavonden.
De dirigent van het Middenorkest is Mirinda Reijnen-Tillmans. 

Het Harmonieorkest

Het Harmonieorkest van onze vereniging kun je zien als de vervolgstap op het Middenorkest. Het Harmonieorkest bestaat momenteel uit 40 muzikanten. Ook het repertoire van het Harmonieorkest is erg gevarieerd. Zo spelen we filmmuziek, klassieke muziek maar ook themamuziek voor specifieke concerten.

Bij het Harmonieorkest staat samen musiceren op een hoger niveau centraal. Het orkest is op dit moment niet actief op concoursen. Wel heeft het orkest veel ander mooie concerten, zoals in de reeks “Verrassende Ontmoetingen”, dat al jaren een fantastisch programma heeft. Het orkest timmert flink aan de weg. Zowel in kwaliteit als in kwantiteit gaat het vooruit. Het orkest zoekt telkens een uitdaging en is ambitieus. Het orkest is groeiende door de normale doorstroming van muzikanten die het B-diploma behaalden uit de kweekvijver van Concordia: Het Middenorkest. Maar ook door gevorderde muzikanten die het leuk vinden om bij ons te spelen is er plek om zich aan te sluiten.

Op dit moment is helaas de totale balans van het orkest nog niet optimaal, doordat bepaalde instrumentgroepen onderbezet zijn. Daardoor moeten we bij concerten soms gebruik maken van gastspelers om de volle klank van een harmonie tot zijn recht te doen komen. Om te komen tot een meer gebalanceerd orkest zijn we in ieder geval op zoek naar muzikanten die onze klarinetgroep kunnen aanvullen en zijn we op zoek naar muzikanten die hobo of slagwerk spelen. Speel je echter een ander instrument en ben je geïnteresseerd in ons orkest, kom dan vooral een keertje luisteren tijdens onze repetitieavond. Het Harmonieorkest repeteert op woensdagavond in ’t Muziekhuis van 20.00 uur – 22.15 uur. Er is een korte pauze om even iets anders te doen, wat te drinken en met elkaar te kletsen. Ben je geïnteresseerd of wil je eens komen luisteren naar het orkest? Kom dan gerust eens binnenlopen tijdens onze repetitieavonden. De dirigent van het Harmonieorkest is Henk Mertens.

Scroll to Top