Over Onze vereniging

Begonnen in 1934, timmert Muziekvereniging Concordia al ruim 85 jaar aan de muzikale weg in Berkel-Enschot. Sinds het ontstaan van de vereniging hebben we een rijke historie opgebouwd in ons dorp, en daarbuiten. Natuurlijk is ook onze vereniging door de jaren heen veranderd. Waar Concordia begon als fanfare, is de vereniging uitgegroeid tot een bloeiende muziekvereniging met momenteel twee mooie orkesten. We blijven mee bewegen met de uitdagingen van de huidige tijd en zetten daar vol ambitie op in.

Het aantreden met een vijftig koppig majorettekorps, een drumfanfare of een twintigtal tamboers vóór de ‘hermenie’  bij een gouden bruiloft, is er niet meer bij. Ook de serenade bij een kampioenschap van Jong Brabant of de White Demons is verleden tijd. Maar het is wel onze geschiedenis (zie de linkjes hieronder uit het archief van Berkel-Enschot).

Video:   Muziek op Wilhelmina plantsoen

Video:   Dauwtrappen Berkel-Enschot

Lenteconcert, maart 1996

Door de jaren heen is de kwaliteit van het samen muziek maken gestegen. Ook de omstandigheden daaromheen. Iedere vier jaar herijken we onze strategie en proberen zo onze vereniging bij de tijd en toekomstbestendig te houden. In ons rijke verleden hebben we in alle geledingen mooie en uitdagende prestaties geleverd. Meestal was een lustrumviering daartoe de aanleiding. Het Harmonieorkest is een graag geziene gast in de Concertzaal in Tilburg. Een podium waar menig muzikant alleen maar van droomt.  Bij het 75-jarige bestaan (2009) werd daar een speciaal voor het Harmonieorkest gecomponeerd muziekstuk: SILVER BIRCH VARIATIONS door M. van Nispen tot Pannerden uitgevoerd. Maar ook samen met de internationaal bekend staande jachthoorngroep “De Gezellen van Artemis” is het spektakel in de Concertzaal. (2007)

In 2011 zitten we wederom in de serie: “Verrassende Ontmoetingen” samen met solist Bram Bossier (altviool) en solisten uit eigen gelederen.
In 2019 hebben we in deze serie samen met een zandkunstenares een mooi, zowel visueel als auditief programma neergezet.
In 2021 konden we, nog net voordat de coronamaatregelen weer werden aangestreept, een geweldig mooi concert neerzetten in samenwerking met de Zimbabwaanse zangeres Vimbai Zimuto.

Muziekvereniging Concordia kiest bewust voor spraakmakende projecten; elk jaar opnieuw en willen we zowel onze toehoorders als ook onze muzikanten boeien met mooie muziek. Gedreven dirigenten zijn daar mede debet aan. Ook timmeren we met beide orkesten aan de weg en presenteren we ons naar buiten. Eind oktober 2022 hebben we gezamenlijk een Halloweenconcert verzorgd, waarbij we met toneelvereniging VOTO een bijzondere samenwerking neer hebben gezet die aansloeg bij het publiek.

Een niet onbelangrijk feit in onze geschiedenis is de aankoop van ’t Muziekhuis in 2018. Al jaren was ’t Muziekhuis ons repetitielokaal, maar met de aankoop van dit gebouw hebben we ons verzekerd van een eigen thuis in Berkel-Enschot. En ’t Muziekhuis is niet alleen ons thuis, maar ook diverse andere verenigingen hebben onderdak gevonden binnen onze muren. Zo dragen we een steentje bij aan het verenigingsleven in ons mooie dorp.

Wist je dat ..?

Onze vereniging 64 leden telt waarvan maar liefst 6 leerlingen, er 32 in ons Middenorkest en 40 in ons Harmonieorkest spelen!

Ons oudste lid al 72 jaar bij onze harmonie speelt!

We om het jaar met een volle touringcar naar de moezel vertrekken om daar een weekend lang muziek te maken!

Onze dirigenten

Mirinda
Reijnen-Tillmans

Mirinda Reijnen-Tillmans is in 2010 afgestudeerd als docent Muziek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg met de minor Directing and Conducting.

In 2015 is zij afgestudeerd als docent Frans aan de FLOT Tilburg. Sindsdien is zij werkzaam als docent Muziek en Frans in het voortgezet onderwijs en dirigeert zij regelmatige (kinder)koren en orkesten.
Daarnaast is ze moeder van drie lieve dochters.
Vanuit haar achtergrond als docent vindt zij het het belangrijkste om in het dirigeren een vlammetje aan te wakkeren om te willen leren en vooral plezier te hebben in het muziek maken. Dat is volgens haar de voorwaarde om op je best te kunnen musiceren!

Angelo Mariman

Angelo Mariman (1973) is sinds februari 2024 verbonden aan Muziekvereniging Concordia als interim dirigent van het harmonieorkest.

In Clinge Zeeuws-Vlaanderen startte hij zijn muzikale loopbaan op trombone bij Alfons van de Vel, werkzaam bij de Belgische militaire kapel van de Gidsen. Voor zijn studie in Eindhoven verhuisde hij later naar Helmond waar hij les volgde op bastrombone bij Jan Hameleers, voormalig bastrombonist bij de kapel van de Koninklijke luchtmacht. Later volgde hij ook gastlessen bij Mark Boonstra (Philharmonie zuid). Zijn opleiding tot dirigent volgde hij via de Bond voor orkest dirigenten en hij legde hiervoor in 2017 met goed gevolg examen af wat resulteerde in het basis diploma HaFa directie. Op dit moment studeert hij bij Chris Derikx.

Momenteel is hij ook dirigent bij Eindhovens Muziekcollectief (harmonieorkest) en valt hij regelmatig in voor collega dirigenten bij andere orkesten.

Naast zijn muzikale loopbaan is hij werkzaam als stafmedewerker ICT bij een onderwijsstichting in Helmond.

Onze Orkesten

Wij repeteren wekelijks,
Kom eens langs.

Ons middenorkest:

Woensdagavond in ‘t Muziekhuis van 18:30 – 19.50 uur.

Ons harmonieorkest:

Woensdagavond in ‘t Muziekhuis van 20:00 – 22:15 uur.

Het Harmonieorkest

Het Harmonieorkest van onze vereniging kun je zien als de vervolgstap op het Middenorkest. Het Harmonieorkest bestaat momenteel uit 40 muzikanten. Ook het repertoire van het Harmonieorkest is erg gevarieerd. Zo spelen we filmmuziek, klassieke muziek maar ook themamuziek voor specifieke concerten.

Bij het Harmonieorkest staat samen musiceren op een hoger niveau centraal. Het orkest is op dit moment niet actief op concoursen. Wel heeft het orkest veel ander mooie concerten, zoals in de reeks “Verrassende Ontmoetingen”, dat al jaren een fantastisch programma heeft. Het orkest timmert flink aan de weg. Zowel in kwaliteit als in kwantiteit gaat het vooruit. Het orkest zoekt telkens een uitdaging en is ambitieus. Het orkest is groeiende door de normale doorstroming van muzikanten die het B-diploma behaalden uit de kweekvijver van Concordia: Het Middenorkest. Maar ook door gevorderde muzikanten die het leuk vinden om bij ons te spelen is er plek om zich aan te sluiten.

Op dit moment is helaas de totale balans van het orkest nog niet optimaal, doordat bepaalde instrumentgroepen onderbezet zijn. Daardoor moeten we bij concerten soms gebruik maken van gastspelers om de volle klank van een harmonie tot zijn recht te doen komen. Het Harmonieorkest repeteert op woensdagavond in ’t Muziekhuis van 20.00 uur – 22.15 uur. Er is een korte pauze om even iets anders te doen, wat te drinken en met elkaar te kletsen. Ben je geïnteresseerd of wil je eens komen luisteren naar het orkest? Kom dan gerust eens binnenlopen tijdens onze repetitieavonden. De dirigent van het Harmonieorkest is Henk Mertens.

Het Middenorkest

Het Middenorkest bestaat momenteel uit 32 muzikanten.
De muziekstukken die op de lessenaar staan variëren zowel qua stijl als moeilijkheid. De meeste muzikanten van het Middenorkest hebben hun A-diploma gehaald of zijn al zover gevorderd dat ze op dit niveau kunnen spelen.
Vaak zien we dat beginnende muzikanten die in het Middenorkest spelen, ook les nemen en zo proberen hun B-diploma te halen. Als je een B-diploma hebt gehaald kun je doorstromen naar het Harmonieorkest. Dit kan bijvoorbeeld door middel van voorspelen. Dat hoeft niet altijd in het begin van het nieuwe schooljaar te zijn. Voor doorstroming naar het Harmonieorkest wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het aantal personen die dat instrument al bespelen in het orkest. Ook wordt er gekeken naar het niveau van spelen en de leeftijd.

Het repertoire van het Middenorkest bestaat uit variërende werken, in de breedste zin van het woord. Ook volksmuziek, eigentijdse muziek, filmmuziek, oude muziek en kerstmuziek vallen hieronder. Muzikanten van het Middenorkest hebben zelf ook inspraak in de muziekkeuze. Om een beetje een indruk te geven kan je hieronder een overzicht vinden die momenteel op onze lessenaar staan: The Blues Factory – Jacob de Haan, Tribute to Amy Whinehause – Peter Kleine Schaars, Cassiopeia – Carlos Marques.

Het Middenorkest is een zelfstandige groep met een eigen planning qua concerten. Het orkest heeft concerten samen met het Harmonieorkest, maar ook met andere orkesten uit de buurt via uitwisselingsconcerten. Zo geven we het publiek een afwisselend programma met meerdere orkesten en is het voor de muzikanten ook leuk en leerzaam om naar elkaar te luisteren. Het Middenorkest repeteert op woensdagavond in ’t Muziekhuis van 18.30 uur – 19.50 uur. Er is een korte pauze om even iets anders te doen, wat te drinken en met elkaar te kletsen.
Ben je geïnteresseerd of wil je eens komen luisteren naar het orkest? Kom dan gerust eens binnenlopen tijdens onze repetitieavonden.
De dirigent van het Middenorkest is Mirinda Reijnen-Tillmans.