Over onze vereniging

Begonnen in 1934, timmert Muziekvereniging Concordia al ruim 85 jaar aan de muzikale weg in Berkel-Enschot. Sinds het ontstaan van de vereniging hebben we een rijke historie opgebouwd in ons dorp, en daarbuiten. Natuurlijk is ook onze vereniging door de jaren heen veranderd. Waar Concordia begon als fanfare, is de vereniging uitgegroeid tot een bloeiende muziekvereniging met momenteel twee mooie orkesten. We blijven mee bewegen met de uitdagingen van de huidige tijd en zetten daar vol ambitie op in.

Het aantreden met een vijftig koppig majorettekorps, een drumfanfare of een twintigtal tamboers vóór de ‘hermenie’  bij een gouden bruiloft, is er niet meer bij. Ook de serenade bij een kampioenschap van Jong Brabant of de White Demons is verleden tijd. Maar het is wel onze geschiedenis (zie de linkjes hieronder uit het archief van Berkel-Enschot).

Video:   Muziek op Wilhelmina plantsoen

Video:   Dauwtrappen Berkel-Enschot

Lenteconcert, maart 1996

Door de jaren heen is de kwaliteit van het samen muziek maken gestegen. Ook de omstandigheden daaromheen. Iedere vier jaar herijken we onze strategie en proberen zo onze vereniging bij de tijd en toekomstbestendig te houden. In ons rijke verleden hebben we in alle geledingen mooie en uitdagende prestaties geleverd. Meestal was een lustrumviering daartoe de aanleiding. Het Harmonieorkest is een graag geziene gast in de Concertzaal in Tilburg. Een podium waar menig muzikant alleen maar van droomt.  Bij het 75-jarige bestaan (2009) werd daar een speciaal voor het Harmonieorkest gecomponeerd muziekstuk: SILVER BIRCH VARIATIONS door M. van Nispen tot Pannerden uitgevoerd. Maar ook samen met de internationaal bekend staande jachthoorngroep “De Gezellen van Artemis” is het spektakel in de Concertzaal. (2007)

In 2011 zitten we wederom in de serie: “Verrassende Ontmoetingen” samen met solist Bram Bossier (altviool) en solisten uit eigen gelederen.
In 2019 hebben we in deze serie samen met een zandkunstenares een mooi, zowel visueel als auditief programma neergezet.
In 2021 konden we, nog net voordat de coronamaatregelen weer werden aangestreept, een geweldig mooi concert neerzetten in samenwerking met de Zimbabwaanse zangeres Vimbai Zimuto.

Muziekvereniging Concordia kiest bewust voor spraakmakende projecten; elk jaar opnieuw en willen we zowel onze toehoorders als ook onze muzikanten boeien met mooie muziek. Gedreven dirigenten zijn daar mede debet aan. Ook timmeren we met beide orkesten aan de weg en presenteren we ons naar buiten. Eind oktober 2022 hebben we gezamenlijk een Halloweenconcert verzorgd, waarbij we met toneelvereniging VOTO een bijzondere samenwerking neer hebben gezet die aansloeg bij het publiek.

Een niet onbelangrijk feit in onze geschiedenis is de aankoop van ’t Muziekhuis in 2018. Al jaren was ’t Muziekhuis ons repetitielokaal, maar met de aankoop van dit gebouw hebben we ons verzekerd van een eigen thuis in Berkel-Enschot. En ’t Muziekhuis is niet alleen ons thuis, maar ook diverse andere verenigingen hebben onderdak gevonden binnen onze muren. Zo dragen we een steentje bij aan het verenigingsleven in ons mooie dorp.

Wist je dat?

Onze vereniging 64 leden telt waarvan maar liefst 6 leerlingen, er 32 in ons Middenorkest en 40 in ons Harmonieorkest spelen!

Ons oudste lid al 72 jaar bij onze harmonie speelt!

We om het jaar met een volle touringcar naar de moezel vertrekken om daar een weekend lang muziek te maken!

Wist je dat?

Deze website gemaakt is door een groep leden van onze eigen vereniging!

Door deel te nemen aan de verschillende commissies kan iedereen op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan de vereniging.

gif

Onze dirigenten

Henk Mertens

Henk Mertens studeerde directie Hafabra bij Alex Schillings aan het conservatorium van Zwolle. Hij volgde masterclasses/lessen bij o.a. Jan Cober, Jan Stulen, Tijmen Botma, Jos van de Braak en deed met goed resultaat mee aan de internationale dirigentenwedstijd van het Festival De Musique Francaise 2012 te Parijs. Als klarinettist volgde hij aan het conservatorium van Maastricht de opleiding tot uitvoerend musicus klassiek met als specialisaties kamermuziek en orkestspel bij Leo van Tol (soloklarinettist LSO) en Léon Bosch (soloklarinettist Ned. Philharmonisch Orkest). Ook studeerde hij aan het conservatorium van Maastricht ook compositie bij John Slangen. Op dit moment is hij naast Concordia als dirigent verbonden aan Fanfare St. Willibrordus, Koninklijke Harmonie Geldrop, Koninklijke Harmonie Sint Michaël en Brassband Valuas.

Mirinda Reijnen-Tillmans

Mirinda Reijnen-Tillmans is in 2010 afgestudeerd als docent Muziek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg met de minor Directing and Conducting. In 2015 is zij afgestudeerd als docent Frans aan de FLOT Tilburg. Sindsdien is zij werkzaam als docent Muziek en Frans in het voortgezet onderwijs en dirigeert zij regelmatige (kinder)koren en orkesten. Daarnaast is ze moeder van drie lieve dochters. Vanuit haar achtergrond als docent vindt zij het het belangrijkste om in het dirigeren een vlammetje aan te wakkeren om te willen leren en vooral plezier te hebben in het muziek maken. Dat is volgens haar de voorwaarde om op je best te kunnen musiceren!

Scroll to Top